نیرو تهویه

کندانسور کولر گازی چیست؟

یونیت خارجی یا کندانسور کولر گازی از بخش های حائز اهمیت و مهم این دستگاه محسوب می شود. در یک نگاه کلی، سیستم های تهویه مطبوع از نوع کولر گازی از دو بخش مجزا با نام های پنل داخلی یا اواپراتور و یونیت خارجی یا کندانسور تشکیل می گردند.

پنل داخلی دستگاه در فضای داخلی سازه و بر روی سطح دیوار قرار می‌گیرد. این در حالی است که کندانسور دستگاه در فضای بیرون از ساختمان و در فضای باز نصب و به بهره برداری می‌رسد.

لازم به ذکر است که اتصال میان پنل خارجی و داخلی کولر گازی اسپلیت از طریق کابل اتصال و لوله های مسی انجام می گیرد. برقراری اتصال میان یونیت های دستگاه موجب تبادل انرژی و متعاقب آن، توزیع هوای خنک و مطبوع در فضای داخلی می شود.

علاوه بر این، در ساختار کندانسور کولر گازی قطعات و متعلقات مختلفی تعبیه شده است. در نتیجه کارکرد مطلوب و بهینه قطعات موجود در یونیت بیرونی دستگاه، فرآیند تولید و توزیع هوای خنک، به نحو مطلوب امکان پذیر می گردد.

 

مشخصات کندانسور کولر گازی

کندانسور کولر گازی فرآیند خنک سازی ماده مبرد را به وسیله تبدیل نمودن بخار به مایع انجام می دهد. این بخش از کولر گازی در سیکل تبرید دستگاه نقش برجسته و بارزی ایفا می نماید. در واقع کندانسور به صورت یک قطعه به شکل و فرم مارپیچی بوده که در داخل پنل خارجی کولر گازی قرار می گیرد.

علاوه بر این، فرآیند ایجاد سرمایش و تولید هوای خنک از بخش کندانسور دستگاه استارت می خورد. در این بخش، قطعه کمپرسور یا واحد تراکم به عنوان قلب سیستم وجود دارد. قطعه کمپرسور فرآیند فشرده سازی و کمپرس کردن گاز مبرد را انجام می دهد.

گرمای تولید شده به وسیله کمپرسور، از طریق فن کندانسور دستگاه به بیرون انتقال داده می شود. بر این اساس، خنک سازی و خارج ساختن گرمای حاصل شده ناشی از کارکرد کمپرسور، به وسیله بخش Condenser عملیاتی می شود.

همچنین، تبدیل و تغییر فاز گاز مبرد به مایع متراکم، از دیگر وظایف بخش کندانسور دستگاه های کولر گازی تلقی می گردد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که واحد تراکم پس از متراکم سازی، گاز مبرد را با فشار بالا، به سمت کندانسور انتقال میدهد.

کندانسور کولر گازی :

دریافت ماده مبرد به وسیله کندانسور از طریق لوله رفت کمپرسور صورت می گیرد. ساختار این قسمت به گونه‌ای ساخته شده که با عبور ماده مبرد از کلاف های مارپیچی، دمای آن توسط انجام تبادل حرارت با محیط، کاهش پیدا می کند.

در نتیجه این فرآیند، گاز مبرد پس از خنک شدن، به حالت مایع تغییر فاز می دهد. پره های مارپیچی داخل کندانسور سبب افزایش سطح تماس ماده مبرد با دیواره و به تبع آن، تسریع در خنک شدن گاز مبرد می‌شود. مضاف بر این، بدنه کندانسور کولر گازی اسپلیت، از آلیاژ مس ساخته می شود. این امر در افزایش تبادل حرارتی دستگاه، بسیار تاثیرگذار و موثر است.

ناگفته نماند که غالبا در کنار کندانسور دستگاه یک فن دمنده قوی و پرقدرت طراحی می شود. این فن هوای ایجاد شده درون پنل خارجی را به فضای بیرون انتقال می دهد.

نحوه مراقبت و نگهداری از کندانسور کولر گازی :

به طور کلی، پنل خارجی کولر گازی یا به تعبیری کندانسور معمولا در فضاهای بیرونی مانند پشت بام، حیاط و بالکن نصب و اجرا می گردد. قرار گرفتن این بخش در معرض هوای آزاد، احتمال نفوذ و تجمع آلودگی ها و عوامل مخرب موجود در هوا را بر سطح کندانسور، افزایش می دهد.

تجمع ذرات گردوغبار بر روی پره ها و لوله های یونیت خارجی، کارکرد و عملکرد بهینه این قسمت را تحت تاثیر قرار می دهد. بر همین اساس، فرآیند ایجاد سرمایش و تولید هوای خنک با اختلال مواجه می گردد.

زدودن آلودگی و نظافت دستگاه، از موارد مهم و حائز اهمیت برای مراقبت و نگهداری از کندانسور دستگاه قلمداد می گردد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که انجام سرویس های دوره ای در افزایش کارکرد و عملکرد مطلوب کولر گازی تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد.

علاوه بر این، انجام سرویس های دوره ای، از بروز مشکلات جدی و بعضا پر هزینه در ساختار دستگاه جلوگیری می کند. همچنین، این امر در بهینه سازی مصرف انرژی و برق نیز بسیار تاثیر دارد.

گفتنی است که کندانسور دستگاه های کولر گازی از متریال و آلیاژهای مرغوب و باکیفیت ساخته می شود. این ویژگی دوام و استحکام آن را در برابر فرسایش، فرآیندهای شیمیایی، عوامل محیطی و تابش نور خورشید، افزایش می دهد.

در ضمن، فضای در نظر گرفته شده برای نصب کندانسور دستگاه کولر گازی باید خنک و در عین حال آزاد و عاری از گردوغبار باشد. همچنین، در هنگام نصب می بایست کندانسور دستگاه با سطح زمین فاصله داشته باشد.

این امر مانع از نفوذ، برف و باران در ساختار و قطعات کولر گازی می شود. تراز بودن و فاصله داشتن با گیرنده‌های دیجیتالی، از دیگر موارد حائز اهمیت در نصب کندانسور کولر گازی می باشد.

آشنایی با عملکرد کندانسور کولر گازی

کندانسور کولر گازی قطعه‌ای به حساب می‌آید که عمل خنک کردن سیال را از طریق تبدیل بخار به مایع برعهده دارد. با توجه به چنین ویژگی، شاهد استفاده از این قطعه در بسیاری از صنایع دیگر هستیم، البته باید متذکر شد که کندانسور انواع گوناگونی دارد و هر نوع متناسب با شرایطی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موتور فن کندانسور که یکی از قسمت‌های سیستم کولر گازی به حساب می‌آید، در واحدی به نام کندانسینگ قرار گرفته. توجه داشته باشید که این واحد متشکل از مارپیچ لوله و کمپرسور است که در راستای خنک کردن مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیوه عملکرد این قطعه به این صورت است که با چرخش خود تیغه‌های فن را به حرکت در می‌آورد و به دنبال این موضوع هوا به داخل مارپیچ کندانسور هدایت و در آن بخش به مایع تبدیل می‌شود. با توجه به این توضیح، باید گفت حفظ و مراقبت از فن‌های کندانسور کولر گازی از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که می‌تواند بر طولانی شدن عمر کمپرسور تاثیر داشته باشد.

4 نکته بر گرم شدن کندانسور کولر گازی اثر می‌گذارند؟

  1. گاهی اوقات موتور به کار رفته در کندانسور گرم می‌شود و در عملکرد دستگاه اختلالاتی را به وجود می‌آورد. درباره این موضوع چند دلیل احتمالی در نظر گرفته شده که در این بخش به آن‌ها اشاره خواهیم داشت.
  2. در جریان بودن هوای ضعیف: اگر فن در وضعیت صحیح نصب نشود، هوا به خوبی در کندانسور کولر گازی جریان پیدا نخواهد کرد که این موضوع باعث کم شدن قدرت سرمایشی سیستم می‌شود.
  3. آسیب دیدن پروانه‌های فن: اگر پروانه‌های کندانسور کولر گازی آسیب ببیند، کیفیت جریان هوا و فشار نامناسب به محور مرکزی کندانسور آسیب وارد می‌کند که این موضوع در آخر به سوختن سیم‌پیچ‌های موتور منجر می‌شود.
  4. قطع و وصل شدن بیش از حد: اگر خازن‌ها یا تیغه‌های کندانسور به طرز درست نصب نشوند، می‌تواند مشکلاتی چون قطع و وصلی را به همراه داشته باشد؛ بنابراین این موضوع باید به دقت صورت گیرد تا در کارکرد و عملکرد کندانسور مشکلی پیش نیاید.

چگونه می‌توان جلوی گرم شدن فن کندانسور را گرفت؟

کندانسور کولر گازی وظیفه مهمی را بر عهده دارد، بنابراین اگر برای آن مشکلی پیش آید نمی‌تواند به خوبی وظیفه خود را عملی کند. حال با توجه به چنین موضوعی و اهمیت بالای این قطعه، باید مراقبت و نگهداری‌های لازم صورت گیرد تا عمر و کارایی دستگاه افزایش پیدا کند. یکی از کارهایی که می‌تواند منجر به طولانی‌تر شدن عمر این سیستم شود، انجام برخی از اقدامات در جهت جلوگیری از گرم شدن آن است.

در این راستا شما باید به طور منظم و دوره‌ای بررسی‌های لازم را انجام دهید. دقت داشته باشید که اگر بررسی‌ها صورت گرفت و کندانسور شما گرمای بالایی داشت، با یک متخصص که در زمینه کولر گازی فعالیت دارد، تماس بگیرید تا برای عیب یابی و برطرف کردن مشکل، اقدامات لازم صورت گیرد. باید متذکر شد که بررسی و عیب یابی دستگاه خود را تنها به یک متخصص و فرد آموزش دیده بسپارید، چرا که در غیر این صورت مشکلات بزرگ‌تر و جدی‌تری برای کندانسور کولر گازی پیش خواهد آمد.

شیوه تمیز کردن کندانسور کولر گازی: 

تا به اینجای متن درباره کندانسور اطلاعات گوناگونی در وبلاگ کولرنیو در اختیارتان قرار گرفت و اکنون با چیستی و کارایی آن آشنا هستید. حال تصمیم داریم در این بخش به شیوه تمیز کردن آن بپردازیم و اطلاعاتی را در رابطه با این موضوع در اختیارتان قرار دهیم.

یونیت خارجی کندانسور اغلب در محیط‌هایی چون بالکن، بالا پشت بام و حیاط قرار می‌گیرد و با توجه به این موضوع و از آنجایی که در محیط آزاد قرار می‌گیرد، آلوده و کثیف می‌شود. به طوری که شما می‌توانید بر روی لوله‌ها، پره‌ها و دیگر اجزای آن آثار گرد و خاک و کثیفی را ببینید.

دقت داشته باشید که این دست از آلودگی‌ها می‌توانند منجر به اختلال عملکرد کولر گازی شوند؛ بنابراین باید به دنبال شیوه‌ای برای تمیز و پاک کردن آلودگی‌ها بود. با توجه به این دست از توضیحات و اهمیت پاکیزه بودن کندانسور، شما باید متناسب با شهری که در آن زندگی می‌کنید و میزان آلودگی که دارد، به تمیز کردن این قطعه بپردازید.

چگونگی تعویض فن کندانسور در کولر گازی:

یکی دیگر از کارهایی که در برخی از مواقع نیاز است که انجام دهید، تعویض فن کندانسور کولر گازی به حساب می‌آید. در رابطه با این موضوع باید گفت چنین تعویضی کار سخت و نشدنی نخواهد بود و اگر شما به برخی از موضوعات آگاهی داشته باشید، می‌توانید این کار را به تنهایی و بدون کمک از فرد دیگری انجام دهید.

در ابتدا شما باید برق کولر گازی را قطع کنید و مطمئن شوید به تمام تجهیزات و ابزار لازم دسترسی دارید. سپس باید تیغه‌های فن را جدا کنید و آن را خارج سازید. البته باید پیش از قرار دادن موتور جدید، میله فلزی را جا بیندازید تا روند کار به درستی پیش رود. در آخر کار نیز تیغه‌ها را بدون خم شدن، تعویض کنید. زمانی که این مراحل صورت گرفت، به تکمیل سیم‌پیچی‌ها و برقراری اتصالات بپردازید.